Wie Was Eva Meillo?

Foto Eva MeilloNa haar rechtenstudie in Leiden begon Eva (1974) in 1998 aan de rechtbank te Zwolle als raio (rechterlijk ambtenaar in opleiding). Hier maakte ze kennis met de verschillende sectoren: strafrecht, civielrecht en bestuursrecht. Hoewel ze aanvankelijk rechter wilde worden, won uiteindelijk de staande magistratuur.

Vanaf 2003 deed ze haar buitenstage als strafrechtadvocaat bij het kantoor De Roos en Pen te Amsterdam. Daar zag men een getalenteerd strafrechtadvocaat in haar en had men graag gezien dat ze bleef. Tevergeefs, want Eva had haar zinnen gezet op het officiersschap en elke poging om haar van gedachte te doen veranderen was bij voorbaat kansloos.

Ze stond erop ook een deel van haar buitenstage door te brengen bij de politie en genoot van het intensieve teamwerk bij het bureau Leyenburghlaan van Amsterdam-Amstelland. In Januari 2005 was ze klaar met de raio opleiding en kreeg ze eerst een aanstelling als substituut officier en een jaar later als officier bij het Parket Den Haag.

Volgens collega’s was ze gedreven, had ze een ontwapenende en effectieve stijl van communiceren en toonde ze bijzondere aandacht voor de positie van het slachtoffer.

Ze was niet tevreden over de berichtgeving in de media en vond dat het OM beter verdiende.

In September 2007 werd Eva aangesteld als officier bij het Functioneel Parket (FP) te Amsterdam en specialiseerde zich snel in de wereld van de financiële fraude.

Eind november 2008 was ze met haar moeder een week met vakantie in Thailand, toen daar in Bangkok een kleine burgeroorlog ontstond en het vliegveld lange tijd werd gesloten. Via Kuala Lumpur werd een vluchtroute gevonden. Op 30 november 2008 overleed ze, niet meer te redden na een ongeluk met de taxi op weg naar Maleisië.