Reglement

De Mr Eva Meillo Stichting kent ieder jaar een prijs toe. Om de twee jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon of groep, die door een journalistieke of populair-wetenschappelijke uiting het werk van het Openbaar Ministerie voor een breed publiek inzichtelijk maakt. In het tussenliggende jaar wordt een projectprijs uitgereikt: een project opgezet en uitgewerkt door het Openbaar Ministerie en/of de Rechtspraak, dat de verbondenheid met de samenleving aantoont.
In 2012 werd de journalistieke prijs uitgereikt aan het Team Niehe Media, met o.a. Jaap Jongbloed voor de driedelige TROS t.v.serie “Fatale Fouten”. In 2013 werd de projectprijs uitgereikt aan Monique Heyning kinderrechter voor het door haar, in samenwerking met het OM, opgezette project : “Combizittingen”. In 2014 heeft de jury gekozen voor de documentaire Officier van Justitie van Misja Pekel als winnaar van de journalistieke prijs, en in 2015 werd de prijs toegewezen aan het Project “Mediation in het strafrecht”. In 2016 werd de journalistieke prijs toegekend aan Coen Verbraak en Danielle van Lieshout voor hun tv serie “de Aanklagers”. In 2017 was het weer de beurt aan de projectprijs, toegekend aan project Top 600.
Aan de winnaar van de projectprijs wordt de door Da van Dalen ontworpen Mr Eva Meillo penning uitgereikt. Aan de journalistieke prijs is bovendien een geldbedrag van 5000 euro verbonden.

Criteria

Bij de beoordeling van de inzendingen voor de journalistieke prijs zijn de volgende criteria van belang:
1Verheldering van de inhoud en de organisatie van het werk van het OM.
2Verduidelijking van de maatschappelijke betekenis van het OM.
3Toegankelijkheid van de inhoud voor een breed publiek.

 

Downloaden pdf-bestand Reglement