prijstuitreiking 2018

Juryrapport 2018

 

Ankie Broekers-Knol

Geachte aanwezigen,

Met pijn in het hart sta ik voor u. Ik vind het altijd jammer als zo’n mooi initiatief als de Mr Eva Meilloprijs tot een einde komt. Want wat hebben we toch mooie winnaars gehad. Ik zoom hierbij even in op de journalistieke prijs, want daar sluiten we de reeks Eva Meilloprijzen mee af. Het begon in 2012 met de toekenning van de prijs aan NIEHE MEDIA  voor de driedelige TROS televisieserie ‘FATALE FOUTEN’. Daarna volgde in 2014  documentaire OFFICIER VAN JUSTITIE van MISJA PEKEL, uitgezonden door HUMAN. En in 2016 was de winnaar de vierdelige VARA documentairereeks DE AANKLAGERS gemaakt door DANIELLE VAN LIESHOUT en COEN VERBRAAK. Allemaal prachtige producties die zeer beeldend het werk van het Openbaar Ministerie en in het bijzonder de officier van justitie voor het voetlicht brachten. Niet alleen de gebruikelijke beelden van vóór de schermen maar ook de, naar mijn mening, unieke beelden van achter de schermen. Hoewel deze documentaires stevige concurrentie kregen van prachtige boeken, zoals OPWAAIENDE TOGA’S van JELLE VAN DER MEER en HELLA ROTTENBERG in 2014  en DE GEKOOIDE RECHERCHE van MICHIEL PRINCEN in 2016, dolven de boeken toch steeds het onderspit door het visuele spektakel dat de documentaires wisten te bieden. Dat is dit laatste jaar anders. Dit jaar is de enige genomineerde en  winnaar het fantastische boek DE ZWEETVOETENMAN van ANNET HUIZING en MARGOT WESTERMAN.

 

 

Waarom maar één genomineerde en dan ook nog eens dit boek? Dat komt omdat als het stichtingsbestuur van de Mr Eva Meillo stichting zou kunnen toveren zij dit boek getoverd zou hebben. Het sluit zo naadloos aan bij wat de stichting wil bereiken: het brede publiek bekend maken met het werk van het OM en de ZM. Ook voor de jury geldt dat dit echt de ultieme keuze is. Dit boek, dat inzet op jeugdigen maar terecht op de achterflap zet dat het voor alle leeftijden is, Illustreert letterlijk en figuurlijk de dilemma’s in het recht. En dan ook nog eens prachtig en kleurrijk uitgevoerd. Het recht lijkt misschien een saai en stoffig onderwerp, maar niet als je de zweetvoetenman gaat lezen. Dan gaat er een wereld voor je open en word je je bewust van hoe het recht zich op allerlei plekken in onze maatschappij manifesteert.

 

Een prachtig voorbeeld van hoe het boek je hierin meeneemt begint al op de allereerste bladzijde bij het colofon. Dingen die we heel gewoon vinden zoals het copyrightteken, worden gelijk uitgelicht en daarmee wordt het recht direct tastbaar. Maar ook abstracte begrippen worden feilloos gefileerd. Een begrip als ‘voorwaardelijke opzet’ lijkt misschien vreselijk ingewikkeld om aan een kind uit te leggen, maar is dat niet, zo weten we door de manier waarop het Hoornse Taartarrest is beschreven. Het leest als een klein sprookje, over het rattengif in de taart, het dienstmeisje en de echtgenote die wél van de taart snoepen terwijl de Marktmeester, het doelwit, bedankt voor een stuk taart. De gekozen voorbeelden staan ook heel dichtbij kinderen, dat werkt uitstekend. Heeft een hond inspraak? Mag het zeilmeisje uitvaren? Kunnen circusolifanten verboden worden?  Alleen al het hoofdstukje over rapper Typhoon, die alle lezers kennen, worden zo veel begrippen verhelderd. Het verschil tussen stil houden en staande houden, een verschil dat zelfs agenten niet altijd kennen, etnisch profileren, dynamische controles… Maar we doen het boek absoluut tekort door te doen alsof het een boek voor kinderen is. De juristen-harten in de jury gingen echt sneller kloppen door hoe dit boek jurisprudentie tot leven brengt. Briljant hoe het arrest van het Azewijnze Paard uit 1915 wordt beschreven en moeiteloos wordt verbonden met de dag van vandaag: het internet. En terloops, met veel oog voor detail, nog even fijntjes aangeeft dat het paard helemaal niet uit Azewijn kwam maar uit het naburige dorpje Vethuizen! Van dat oog voor detail geniet je als jurist met volle teugen. En als u nu denkt, Azwijnze Paard? Waar heeft ze het over? Ren dan gelijk naar de boekhandel en schaft dit boek aan! Wat als u dit boek heeft gelezen heeft u er spijt van dat u geen jurist bent geworden. De jury denkt dan ook dat dit boek er uiteindelijk toe zal leiden dat jeugdigen geïnspireerd zullen raken voor het recht en dat dit op termijn ook absoluut nieuwe officieren van justitie gaat opleveren!